#громадськемісце Держархів Івано-Франківської області отримав на зберігання унікальний артефакт (ФОТО) #іванофранківськ #ivanofrankivsk

MyCollages 84 scaled

Державний архів Івано-Франківської області отримав на зберігання метричну книгу померлих села Новоселиця Снятинського повіту за 1830-1883 рр.

Унікальний артефакт погодився подарувати архіву на постійне зберігання Любомир Медик на постійне зберігання, розповідає ПІК.

«Дуже унікальний випадок, коли старовинні документи не осідають в приватних колекціях, а спрямовуються туди, де будуть приносити користь сотням людей», – йдеться у дописі на сторінці архіву в соцмережі.

Найближчими днями книгу поставлять на облік та оцифрують разом із всіма метриками архіву в ході співпраці з організацією FamilySearch.

Що відомо про метричні книги

Дві метричні книги були придбані Любомиром Медиком у свого знайомого, торговця старовиною з міста Косів. Це метрична книга померлих села Новоселиця Снятинського повіту за 1830-1883 років. Том III та метрична книга померлих села Лука Мала повіту Скалат за 1784-1849 років.

Всередині кожної книги є додаткові документи, які  також подаровані відповідно Державним архівам Івано-Франківської та Тернопільської областей.

Як пояснив сам продавець, книги потрапили до нього від людей із села Тюдів Косівського району, коли ті принесли старі речі із своїх помешкань йому на продаж.

На жаль історію походження книг вони не знали, адже ці старовинні документи були на горищі однієї старенької хати. Своїх даних ці люди не залишили.

Читайте також: 

Читайте нас у тг

ДЖЕРЕЛО