#громадськемісце Під час окупації Херсона росіяни вивезли 16-річного сироту – громадянина Молдови до Криму #іванофранківськ #ivanofrankivsk

У вересні 2022 року окупаційна влада вивезла до Криму на “оздоровлення” 16-річного Зоріка Ібріана – громадянина Молдови. На підконтрольну Україні територію хлопець не повернувся. 

Про це йдеться у репортажі молдавського видання NewsMaker.

Зорік Ібріан. Джерело: соцмережа організаторів табору російського молодіжного проєкту “Послезавтра”

Журналісти видання з’ясували, що Зорік народився в селі Вулканешти Ниспоренського району Республіки Молдова в родині Ігоря Ібріана та Лариси Понамарчук. 

У 2021 році Лариса, етнічна українка, в якої від інших шлюбів було ще троє дітей Даніїл, Імір та Даніела переїхала до Херсонської області, щоб допомагати матері. Через місяць після переїзду жінка померла, а дітей служба опіки влаштувала до реабілітаційного центру в Херсоні. У центрі діти знаходились й під час окупації міста. Коли почала ширитись інформація, що росіяни вивозять дітей-сиріт до РФ та в окупований Крим, директор закладу Володимир Сагайдак  звернувся до двоюрідної тітки дітей Алли Понамарчук з тим, щоб жінка їх забрала.

У коментарі журналістам NM Алла розповіла, що забрати вона змогла лише двох молодших дітей:

“Коли ми приїхали забирати їх, то не знали, як їх довеземо. Просто добре, що у них таке саме прізвище, як у мого чоловіка – Понамарчук”.

Старші ж хлопці – Зорік та Даніїл – лишились у реабілітаційному центрі на той час їм було по 16 років й вони навчалися у херсонському училищі. Вкінці літа Зорік написав родичці, що незабаром їх “направлять на оздоровлення до Криму”. Спочатку, каже жінка, хлопців відвезли до табору “Дружба”, потім до “Лучистого” в районі Євпаторії. На територію, підконтрольну Україні, хлопчики вже не повернулися. Зараз їм понад 18 років. Даніїл одружився та живе у Краснодарському краї, а Зорік  – в окупованому Генічеську.

Алла розповіла NewsMaker, що хлопці змінили погляди. Раніше були за Україну, а зараз стали схильні до російської пропаганди: коли підірвали Каховську ГЕС, Даніїл запевняв сестру Даніелу, що це зробила Україна.

Зорік, за словами тітки, також іноді підтримує російську армію і виправдовує російський напад на Україну.

Зміна поглядів, на думку Володимира Сагайдака, можливо відбулась через те, що хлопці отримали від росіян ті блага, яких не мали до того через складні сімейні обставини:

“Насильницьке переміщення на окуповану територію, російська пропаганда й надані російською владою мінімальні блага зробили свою справу”.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк вважає, що Росія, не зважаючи на будь-які публічні заяви, переслідує виключно свої цілі, переміщуючи дітей. Крім цього, примусове переміщення в межах окупованої території, до того ж неодноразове, без будь-якої згоди законних представників – це злочин. 

“З родичами дітей окупаційна влада навіть не намагалась зв’язатися, щоб їх возз’єднати. І це ще раз підтверджує, що йдеться не про добробут дітей”, – каже юристка.

Важливим фактором, на її думку, є й швидка зміна світогляду дітей.

“Очевидно, що перевиховання та мілітаризація, які РФ активно застосовує до дітей на окупованій території та на території РФ, це цілісна система, метою якої є зміна ідентичності, виховання відданості Росії та несприйняття всього українського”, – впевнена Онисія Синюк.

Раніше ZMINA писала, що школярі з окупованого Генічеська, яких окупаційна влада вивезла до адигейського табору “Лань”, мусили зустрічатися з військовим РФ, який захоплював Херсонщину в складі російської армії у 2022 році.

До того, у липні, вони вивезли до Волгограда для участі в зміні “Час юних героїв” у військовому таборі “Воїн” понад 300 підлітків з окупованих регіонів України.

Крім цього, на окупованій Херсонщині “депутати” так званої “обласної думи” представили законопроєкт “Про духовно-моральне та патріотичне виховання в Херсонській області”, згідно з яким планують “через патріотичне виховання та зміцнення традиційних духовно-моральних цінностей згуртувати російське суспільство та зміцнити національну ідентичність”, тобто знищити ідентичність українську. 

Нагадаємо, що Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець також звернувся до міжнародної спільноти з проханням брати активну участь у роботі з повернення всіх депортованих росіянами українських дітей. На думку Омбудсмана, для керівництва Росії українські діти є ресурсом для поповнення своєї армії.

ДЖЕРЕЛО