#громадськемісце У світі найбільшого впливу від війни зазнали діти з України, найменше – Японії – дослідження #іванофранківськ #ivanofrankivsk

Майже кожна четверта дитина у світі безпосередньо постраждала від війни, 67% потрапили під її непрямий вплив, найбільшого впливу зазнали діти з України, найменшого – Японії.

Такі дані навели автори соціологічного опитування “Захист дитинства: виміри безпеки для молодого покоління”, яке презентувала перша леді Олена Зеленська в Києві під час четвертого cаміту перших леді та джентельменів.

Під час презентації дослідження. Джерело: офіційний сайт президента України

Соціологи провели 9000 інтерв’ю, опитавши 300 батьків і стільки ж дітей з 15 країн світу, зокрема України, США, Бразилії, Литви, Японії, Франції та Іраку. Під час роботи фахівці дослідили основні загрози, з якими стикаються чи можуть зіткнутися всі діти світу, незалежно від країни, де живуть.

Згідно з опитуванням, 89% дітей від 13 до 17 років знають щонайменше про одну війну або збройний конфлікт, що наразі триває.

Найбільше від війни постраждали діти з України – 99% безпосередньо зазнали негативного впливу внаслідок бойових дій.

Водночас до цієї категорії належить майже чверть дітей з усього світу, які:

  • родом з країни, де відбувається війна або конфлікт;
  • мають члена родини або друга на фронті;
  • втратили члена родини або друга протягом війни;
  • мають члена родини або друга, які працюють на підтримку країни у війні.

Найменше війни безпосередньо вплинули на дітей з Японії – 4%.

Серед респондентів найбільше опосередкованого впливу від війни зазнали французькі діти, 86% з яких:

  • знають людей, що живуть у країні, де триває війна;
  • бачили, читають або чують про війну в новинах, соціальних мережах, інтернеті тощо;
  • знають біженця з країни, що перебуває у війні;
  • відчувають вплив побічних ефектів, як-от підвищення вартості товарів та послуг;
  • постраждали іншим чином.

Дослідження продемонструвало, що безпосередньо постраждала від війни дитина відчуває більше занепокоєння щодо всіх аспектів життя, порівняно з однолітками, які не зазнали такого впливу.

Зокрема, це посилює відчуття небезпеки вдома на 78%, занепокоєння щодо власного вигляду на 42%, кількості друзів на 39%, відчуття небезпеки поза домом на 35%, йдеться у дослідженні.

Для майже половини українських дітей (44%) загрозливими ситуаціями під час навчального процесу було переривання занять через повітряну тривогу.

Дослідження провела міжнародна консалтингова компанія Catalyse Research спільно з BRAND UKRAINE за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) на замовлення Глобальної платформи саміту перших леді та джентельменів.

Опитування учасників здійснювали методом спілкування онлайн місцевими мовами в період з 6-го по 18 серпня 2024 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на липень 2024 року з початку повномасштабного російського вторгнення в Україні від рук окупантів загинули 564 дитини й щонайменше 1487 дітей зазнали поранень.

Найбільше постраждало дітей у таких областях: Донецькій – 567, Харківській – 407, Дніпропетровській – 161, Херсонській – 159, Київській – 131, Запорізькій – 123.

ДЖЕРЕЛО